BİLGİLERİ DOLDUR, EKB FİYATI ÖĞREN

YAPI CİNSİ

ENERJİ KİMLİK BELGESİ
FİYATLARI HESAPLA!

Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.

Enerji Kimlik Belgesi Yönetmeliği

Enerji Kimlik Belgesi Yönetmeliği

Enerji Kimlik Belgesi Yönetmeliği

Ekb Yönetmeliği bugünkü halini 1 Nisan 2010 tarihinde almıştır. Yönetmelik temel hedef olarak binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının optimum verimlilikte kullanılmasını göstermektedir. Enerji israfının önlenmesi ve çevreyi korumak için usül ve esas düzenlemesi yapılmıştır. 36 maddeden oluşan yönetmelik ek 3 belgesi olarak enerji kimlik belgesi örneği de içermektedir. Bu yönetmelik ile enerji kimlik belgesinden muaf tutulacak yapılar da belirtilmiştir. Buna göre; geçici yapılar denen iki seneden kısa ömürlü yapılar ile elli metrekareden küçük yapılar muaf tutulmuştur. Bunun yanında çiftçilik için kullanılan sera, ağıl gibi yapılar da muaftır. Karara enerji kimlik belgesinde asıl amaç binalarda enerji verimliliği için gerekli olan tertibatın alınmasını sağlamanın yanında ürünlerin bu sayede daha az enerji ile çalışmasını sağlamaktadır.

2017 Bir Çok Değişikliği Getirecek

Enerji Kimlik Belgesi Yönetmeliği'ne göre 2017 yılında bir çok değişiklik olacak. Öncelikle yapılan satım, kiralama gibi mülkiyet değişimlerinde enerji kimlik belgesi ibraz edilmek zorunda olacak. Yine bazı kaynaklarda iddia edildiğine göre enerji israfı belli boyutu aşan binalar için ekstra vergiler getirilerek bu binaların tamir veya yeniden inşası teşvik edilecek. Tabiki en önemli değişiklik 2017'ye kadar tüm binaların sahipleri ve yöneticileri enerji kimlik belgesi nasıl alınır öğrenme gayreti içinde olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yıllardır arkasında durduğu bir uygulama olan Ekb ile yılda yaklaşık altmış yedi milyon beş yüz bin dolar tasarruf edilmesi bekleniyor. Sadece ülke ekonomisine katkı için değil Avrupa Birliği uyum süreci nedeniyle de bu süreç çok önemlidir. AB küresel ısınma ile mücadele çerçevesinde bu projeyi dikte etmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluşlar

Bu yönetmeliğe göre bakanlık tarafından yetkilendirelecek olan bazı kuruluşlar ülke çapındaki binalara enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş olacaktır. Bu kuruluşlar çalıştıracakları uzmanları mimarlardan ya da inşaat, elektrik, elektronik veya makine alanında ihtisası bulunan mühendislerden enerji kimlik belgesi uzmanlığı bulunanlardan seçmek zorundadır. Bunun sonucunda yapılan çalışmalarda doğması muhtemel olan sorumluluklar bakanlık, firma ve uzman arasında paylaştırılmıştır. Yeni binalara enerji kimlik belgesi vermek içinse serbest mühendis müşavir belgesi bulunması da enerji kimlik belgesi uzmanlığıyla birlikte zorunludur.

Belge Ne Tür bilgiler içerir?

Uzmanların tespit ettiği değerler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olan Bep-Tr yazılımı ile değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Belge çıkarılmak istenen binanın mekanik, mimari, elektrik ve ısı yalıtım raporlarında bulunan bir takım bilgiler programa işlenir. Program binanın bazı özelliklerine uygun bir referans bina modeli oluşturur. Bunun ardından referans konumunda bulunan sanal bina ile gerçek binanın verileri kıyaslanarak binanın enerji israfının boyutları ortaya çıkarılır. G'den A'ya kadar harflendirilen bu özellikler gerek enerji tüketim maliyetini gerekse binada yaşayanların yaşam kalitesini belirlemektedir. Enerji kimlik belgesi fiyatları belgenin belirttiği değerler ile gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bir yıl içinde düşen enerji faturaları ile karşılanmaktadır. Binaların A harfini alabilmesi için yalnızca düşük tüketim yapması yetmemektedir. Bunun yanı sıra güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim yapması gerekmektedir.

 

www.ekbproje.com Enerji Kimlik Belgesi

EKB TALEP FORMU